Reisebrev fra Dalarna

Uken før påske var Rekreasjonsklynga på en inspirerende og lærerik studietur til Dalarna i Sverige sammen med, hvor vi fikk innblikk i den vellykkede destinasjonsutviklingen som har funnet sted i regionen. Denne reisen har gitt oss en rekke verdifulle erfaringer og ideer som vi kan ta med oss hjem til Gudbrandsdalen.

I løpet av tre dager besøkte vi spennende aktører som SkiStar Lodge Hundfjället, Green Hotel og Kläppen Ski Resort, og vi ble introdusert for innovative prosjekter som Destination Sälenfjällen og Visit Dalarna. Her er noen av de viktigste takeawaysene fra turen, som vi håper kan inspirere til videre utvikling av vår egen region:

En stor gjeng engasjerte klyngemedlemmer. Foto: Skåppå

1. Destination Sälenfjällen – Samarbeid på tvers av næring og kommune

Anders Bjernulf fra SkiStar Sälen og Hans Unander, ordfører i Malung-Sälen, delte sin innsikt om hvordan et sterkt samarbeid mellom reiselivsnæringen og kommunen kan skape en mer robust destinasjon. Et sentralt budskap var at samarbeid ikke bare handler om hva aktørene kan få ut av det, men hva de kan bidra med for å fremme felles vekst. Sälen har gjennomført store investeringer i infrastruktur, som Scandinavian Mountains Airport og et nytt jernbanenettverk, som har vært avgjørende for regionens suksess.

Det er inspirerende å se hvordan de har taklet utfordringer som økt turisme og behovet for bærekraftig utvikling, blant annet med tiltak som Skipassbuss for å redusere turistenes klimaavtrykk.

2. Dalastrategin – En regional utviklingsstrategi for bærekraftig vekst

Foto: Skåppå

Eva Lundin fra Region Dalarna presenterte Dalastrategin, en ambisiøs regional utviklingsstrategi som har som mål å skape et konkurransedyktig og bærekraftig Dalarna. Med mål om å være en ledende innovasjonsregion innen 2030, er Dalarna allerede på vei til å styrke samarbeid mellom næringsliv, akademia og offentlige myndigheter. Dette er et godt eksempel på hvordan en helhetlig strategi kan legge grunnlaget for langsiktig bærekraftig utvikling.

3. Visit Dalarna – Et ledende eksempel på klyngeutvikling

Lotta Magnusson fra Visit Dalarna delte hvordan organisasjonen har blitt en drivkraft for destinasjonsutvikling i regionen. Med fokus på samarbeid, forskning, utdanning og internasjonalisering, har Visit Dalarna klart å bygge en sterk merkevare og utvikle helhetlige opplevelser for besøkende. Deres suksess i å samarbeide med lokale bedrifter og kommuner har resultert i en økning i antall gjesteovernattinger og betydelig økonomisk vekst for regionen.

Dalarna har fått gullsertifisering for sin klyngeutvikling gjennom ESCA (European Secretariat for Cluster Assessment), og dette er et tydelig bevis på at samarbeid på tvers av sektorer kan skape vekst og utvikling.

4. Biking Dalarna – Skapelsen av Sveriges største sykkelparadis

Sofie Andersson fra Biking Dalarna presenterte regionens satsing på sykkelparadiset Dalarna. Fra oppstarten i 2012 har de bygget et sterkt samarbeid mellom aktører i regionen for å tilby sykkelopplevelser av høy kvalitet. Felles løypemerking, kvalitetsvurdering av overnattingssteder og en felles markedsføringsplattform har vært avgjørende for å tiltrekke seg sykkelturister. Dette har gitt Dalarna en betydelig konkurransefordel i et voksende marked for sykkelturisme.

5. GSTC-metodikken for bærekraftig besøksnæring

Lotta Magnusson delte også erfaringene fra Visit Dalarna sin tilnærming til bærekraftig reiseliv gjennom GSTC-metodikken. Dette rammeverket har hjulpet mange aktører i Dalarna med å redusere sitt klimaavtrykk og samtidig skape flere lokale arbeidsplasser. Vi har fått mange gode ideer til hvordan vi kan implementere lignende bærekraftstiltak i Gudbrandsdalen, og sikre at vår region forblir en attraktiv destinasjon på lang sikt.

6. Kulturarenaer og arrangementsutvikling – Rättvik Event AB

Foto: Skåppå

Jens Christiansson fra Rättvik Event AB delte sine erfaringer fra driften og utviklingen av kulturarenaene Dalhalla, Magasinet Falun og Rättvik Arena. Gjennom investering i unike og fleksible arenaer har Rättvik Event klart å tiltrekke seg et bredt spekter av kulturelle arrangementer, og har oppnådd en enorm vekst i besøkstallene. Deres erfaring med å skape helhetlige opplevelser, både i form av konserter og matopplevelser, er et eksempel på hvordan vi kan utvikle våre egne arenaer i Gudbrandsdalen for å tiltrekke flere besøkende.

7. Kläppen Ski Resort – En familiebedrift med fokus på gode opplevelser

Gustav Eriksson fra Kläppen Ski Resort delte hvordan deres familiebedrift har utviklet seg til en populær destinasjon gjennom reinvestering i anlegget og et sterkt fokus på kundens opplevelse. Med 17 skiruter og et mål om å skape et helårs tilbud, har Kläppen blitt et godt eksempel på hvordan man kan bygge en destinasjon rundt både vinter- og sommeraktiviteter.

Hva tar vi med oss til Gudbrandsdalen?

Studieturen til Dalarna har vært en viktig påminnelse om verdien av samarbeid på tvers av kommuner, næringsliv og offentlige aktører. Vi har sett at suksessfulle destinasjoner bygges på et fundament av felles visjoner, bærekraftige løsninger og en helhetlig tilnærming til utvikling. Gjennom samarbeidet mellom aktørene i Rekreasjonsklynga kan vi styrke Gudbrandsdalens posisjon som en attraktiv destinasjon både for innbyggere og besøkende.

Vi ser frem til å bruke erfaringene fra denne studieturen til å styrke vårt arbeid i Gudbrandsdalen og bidra til en mer bærekraftig, helhetlig utvikling av regionen.

Neste
Neste

Reiselivsstrategien for Innlandet er på høring